P. KAŽIMÍR: Nie je v poriadku, že nemôžeme šetriť na platoch sudcov

29.09.2012 Bratislava

Bratislava 29. septembra (TASR) - Pri výraznej konsolidácii verejných financií je správne pýtať od lepšie zarábajúcich, aby platili do štátnej pokladnice viac.

Z tohto dôvodu vláda v piatok (28.9.) rozhodla o vyššom zdanení ľudí zarábajúcich viac ako 3300 eur, ako aj väčšiny ústavných činiteľov. V tejto situácii nie je preto v poriadku, že nemôže siahnuť na platy sudcov a prokurátorov, ktorí sú chránení výrokom ústavného súdu, myslí si minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Bolo by dobré, keby sa táto kategória ľudí, ktorí sú takisto ľudia a berú peniaze od štátu, nedostávala do pozície krkavcov v danej situácii," uviedol v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu minister. "Myslím si, že je čas, kedy by mali platy aj tejto kategórie ísť dole, alebo sa aspoň zmraziť," konštatoval Kažimír s tým, že by sa to dalo dosiahnuť len formou ústavného zákona.

S takýmto krokom by pritom súhlasila aj opozičná SDKÚ-DS. "Viem si predstaviť dohodu k tejto téme. Myslím si, že v súčasnej situácii by mali prispieť všetci, v tom sa s ministrom zhodneme," pripustil v diskusii podpredseda strany Ivan Štefanec. Pripomenul, že predchádzajúca vláda, v ktorej bola SDKÚ-DS najsilnejšou stranou, presadila zákon, ktorým sa mali znižovať platy poslancom aj sudcom. Možnosť poklesu príjmu sudcov však následne odmietol Ústavný súd (ÚS) SR.

V súvislosti s požiadavkou učiteľov na zvýšenie ich platov v budúcom roku o 10 % Kažimír upozornil, že prvoradé je v tejto chvíli zostaviť rozpočet s deficitom pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak sa to podarí a zostanú ešte peniaze navyše, je možné následne hovoriť o pokrytí ďalších požiadaviek.

"Viem s istotou povedať, že 10-% navýšenie platov zamestnancov školstva v budúcom roku by znamenalo 180 miliónov eur, z toho 140 miliónov eur na strane štátu a 40 miliónov eur na strane samospráv. Toto je v danej situácii nereálna a nesplniteľná požiadavka," odkázal šéf rezortu financií.

Nereálnosť zvýšenia miezd v školstve o desatinu pripúšťa aj Štefanec, napriek tomu je však presvedčený, že podpora vzdelávania by mala byť pre každú vládu prioritou. Predchádzajúci kabinet podľa neho aj v čase konsolidácie presadil, aby platy učiteľov rástli rýchlejšie ako priemerné mzdy. "Možno nie o 10 %, ale učitelia si určite zaslúžia vyšší rast platov ako rast priemerných miezd," zdôraznil opozičný poslanec.
 

Vyberte región